Delta Consulting Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Βασικές αλλαγές Νέου Επενδυτικού Νόμου


 Νέος Επενδυτικός Νόμος
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν την 3/10/2012 οι προτεινόμενες βελτιώσεις που θα επέλθουν στον Νέο Επενδυτικό Νόμο (Ν.3908/11), με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών προσέλκυσης και υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων.
Οι βασικές προτεινόμενες βελτιώσεις του Νέου Επενδυτικού Νόμου (Ν.3908/11) περιλαμβάνουν:

    • 1Κατάργηση των δύο (2) περιόδων υποβολής επενδυτικών σχεδίων και δικαίωμα υποβολής τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η δε αξιολόγησή τους θα γίνεται δύο (2) φορές το έτος, ήτοι το μήνα Μάϊο για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται έως 30 Απριλίου και το μήνα Νοέμβριο για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται έως 30 Οκτωβρίου κάθε έτους.
    • 2Αλλαγή του μίγματος κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου (φοροαπαλλαγές, επιδότηση, leasing κλπ) για επενδύσεις κάτω από €50 εκατ. Με άλλα λόγια, κάθε επενδυτής θα επιλέγει το προσφερότερο για το ίδιο μίγμα κινήτρων (φοροαπαλλαγές, επιδότηση, leasing κλπ) για την υλοποίηση του επενδυτικού του σχεδίου. Σημειώνεται, ότι μια επένδυση μπορεί να υλοποιηθεί εξ' ολοκλήρου με το κίνητρο της επιδότησης (βάσει του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που ισχύει), δίχως να υπάρχει η υποχρέωση να χρησιμοποιηθεί το κίνητρο των φοροαπαλλαγών όπως ίσχυε έως σήμερα.
    • 3Δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής (μετά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου) έως και 100% της επιδότησης, με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής προσαυξημένης κατά 10% από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
    • 4Δυνατότητα κάλυψης της απαιτούμενης ιδίας συμμετοχής (τουλάχιστον 25% της επένδυσης) και από άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία της επιχείρησης (σύμφωνα με την μέση αξία των τελευταίων τριών μηνών), πέραν των μέχρι τώρα τρόπων κάλυψης της απαιτούμενης ιδίας συμμετοχής της επένδυσης.
    • 5Αλλαγή του τρόπου χρήσης των φοροαπαλλαγών (εφόσον επιλεγούν στο μίγμα κινήτρων), όπου οι φοροαπαλλαγές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στο σύνολο τους εντός δύο (2) διαχειριστικών χρήσεων από την ολοκλήρωση της επένδυσης και μέχρι δώδεκα (12) διαχειριστικές χρήσεις για τις νέες επιχειρήσεις και μέχρι δέκα (10) διαχειριστικές χρήσεις για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις.
    • 6Στην κατηγορία των Μεγάλων Επενδυτικών Σχεδίων (άνω των €50 εκατ.) μπορούν να παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά όλα τα είδη των ενσιχύσεων (φοροαπαλλαγές, επιδότηση, leasing κλπ) για το τμήμα έως τα €50 εκατ., ενώ για το ποσό της επένδυσης που υπερβαίνει τα €50 εκατ. παρέχεται μόνο φορολογική απαλλαγή. Επίσης, αναφορικά με την έγκριση των Μεγάλων Επενδυτικών Σχεδίων (άνω των €50 εκατ.) μειώνεται το όριο κύρωσης με νόμο στην Βουλή από τα €150 εκατ. σε €50 εκατ., με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας της διαδικασίας.
    • 7Στην κατηγορία των Σχεδίων Συνέργειας & Δικτύωσης (Clusters) μειώνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στην επένδυση υπό τη μορφή κοινοπραξίας, σε πέντε (5) επιχειρήσεις (για την Περιφέρεια Αττικής και τον Νομό Θεσσαλονίκης) από δέκα (10)που ίσχυε μέχρι σήμερα και σε τρεις (3) επιχειρήσεις (στους λοιπούς νομούς της Επικράτειας) από πέντε (5) που ίσχυε μέχρι σήμερα.
    • 8Οι ενδιάμεσοι και τελικοί έλεγχοι των επενδύσεων θα μπορούν να γίνονται, εφόσον το επιθυμεί ο επενδυτής από πιστοποιημένους φορείς του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση περαίωση σωρευμένων ελέγχων και η εκταμίευση εκκρεμών δόσεων.
    • 9Ενισχύονται επενδύσεις που αφορούν σε κέντρα αποκατάστασης & αποθεραπείας, τα οποία εξαιρούνταν έως σήμερα.
    • 10Στις περιπτώσεις εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων, η περίοδος από την έναρξη λειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας ή η περίοδος από την απόφαση ολοκλήρωσης προηγούμενης επένδυσης, μειώνεται σε πέντε (5) έτη αντί για έξι (6) έτη που ίσχυε έως σήμερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου