Delta Consulting Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Πρόγραμμα Εγγύησης για Έκδοση Εγγυητικών Επιστολών


εγγυητική επιστολή
Ανακοινώθηκε από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) το Νέο Πρόγραμμα Εγγύησης για την Έκδοση Εγγυητικών Επιστολών εκ μέρους των Τραπεζών υπέρ των Μεσαίων, Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΜμΕ).
Το Νέο Πρόγραμμα Εγγύησης για την Έκδοση Εγγυητικών Επιστολών εκ μέρους των Τραπεζών υπέρ των Μεσαίων, Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΜμΕ) απευθύνεται σε επιχειρήσεις:
    • 1Που είναι νεοσύστατες (με ΑΦΜ)νέες και υφιστάμενες ΜμΕ οιασδήποτε νομικής μορφής.
    • 2Που έχουν έδρα στην Ελλάδα.
    • 3Που απασχολούν (ή θα απασχολήσουν, για τις νεοσύστατες στο πρώτο έτος λειτουργίας)λιγότερους από 250 εργαζόμενους και εμφανίζουν (ή προβλέπεται, για τις νεοσύστατες ΜμΕ, ότι θα εμφανίσουν στο πρώτο έτος λειτουργίας τους) ετήσιο κύκλο εργασιών έως €50 εκατ. ή το σύνολο του ετησίου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα €43 εκατ.
    • 4Που δεν έχουν λάβει (ή θα λάβουν) για διάστημα 3ετίας συνολικές επιχορηγήσεις (από προγράμματα ΕΣΠΑ) που ξεπερνούν αθροιστικά τις 200.000€.
    • 5Που είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες σύμφωνα με αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας που προσκομίζονται κατά την ενεργοποίησης της εγγύησης. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση ύπαρξης υποχρέωσης παρακράτησης ποσού στα αποδεικτικά ενημερότητας, η επιχείρηση δε θεωρείται επιλέξιμη. Όμως εάν το ποσό της παρακράτησης εξυπηρετηθεί από άλλη πηγή, τότε δύναται η επιχείρηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα παροχής εγγύησης για την έκδοση εγγυητικών επιστολών.
    Επιλέξιμες είναι όλων των κατηγοριών οι Εγγυητικές Επιστολές (π.χ. συμμετοχής σε διαγωνισμούς, καλής εκτέλεσης σύμβασης, προκαταβολής, παρακρατήσεων, καλής πληρωμής κλπ), καθώς και οι Εγγυητικές Επιστολές λήψης προκαταβολών έναντι κρατικών ενισχύσεων, υπέρ των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε ανάλογα Προγράμματα και απευθύνονται στους κρατικούς φορείς διαχείρισης και υλοποίησης των Προγραμμάτων Ενίσχυσης.
    Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ εγγυάται χαρτοφυλάκιο εγγυητικών επιστολών συγκεκριμένου ύψους, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000€ και ανώτερο των 150.000€ ανά ΜμΕ, ενώ η διάρκεια της εγγύησης του χαρτοφυλακίου εγγυητικών επιστολών είναι 720 ημέρες, αρχής γενομένης από την ενεργοποίηση της εγγύησης, η οποία συμπίπτει με την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης εγγυητικής επιστολής και την είσπραξη της προμήθειας εγγύησης σε λογαριασμό της ΕΤΕΑΝ ΑΕ που τηρείται στην κάθε Συνεργαζόμενη Τράπεζα.
    Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίζεται μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού του και όχι αργότερα από την 31/12/2013.
    Τέλος, το ποσοστό της προσφερόμενης από την ΕΤΕΑΝ ΑΕ εγγύησης ανέρχεται σε 50%, μεετήσια προμήθεια εγγύησης της τάξης του 0,5% επί του ύψους του χαρτοφυλακίου εγγυητικών επιστολών, η οποία και προκαταβάλεται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου