Delta Consulting Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Σημαντικές αλλαγές στον Νέο Επενδυτικό Νόμο


Νέο Επενδυτικό Νόμο
Σημαντικές αλλαγές έγιναν στον Νέο Επενδυτικό Νόμο (Ν. 3908/2011) μετά από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις 31/03/2012.
Συγκεκριμένα:
      • 1Αυξάνεται από 40% σε 60% το ποσοστό των ενισχυόμενων δαπανών για κτιριακές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Μάλιστα δίνεται επιπλέον προσαύξηση του νέου ποσοστού κατά 10% για περιπτώσεις υπό ίδρυση και νέων πολύ μικρών, μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων.
      • 2Αναστέλλεται (για 2 έτη) η υποχρέωση έγκρισης δανείου από τον φορέα της επένδυσης κατά τη φάση της υποβολής της πρότασης επενδυτικού σχεδίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για την υποβολή της αίτησης οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένο μόνο το 25% της ιδίας συμμετοχής στις κατηγορίες ενισχύσεων μέσω επιχορήγησης, ενώ στις ενισχύσεις φοροαπαλλαγών δεν απαιτείται πλέον καθόλου η τεκμηρίωση κατοχής ιδίων κεφαλαίων.
      • 3Αυξάνεται από €15 εκατ. σε €20 εκατ. το όριο σωρευτικών ενισχύσεων από τον ίδιο νόμο κατά τη διάρκεια της τετραετίας εκ μέρους συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.
      • 4Δίνεται δικαίωμα επανυποβολής του φακέλου που υποβλήθηκε σε μια εξαμηνιαία πρόσκληση και δεν εγκρίθηκε λόγω εξάντλησης των κονδυλίων. Μάλιστα η επανυποβολή θα γίνεται χωρίς νέο παράβολο.
      • 5Επιταχύνεται περαιτέρω η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων.
      • 6Βελτιώνεται η διαδικασία τροποποιήσεων των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, καθώς δίνεται δυνατότητα στον επενδυτή να μπορεί να προβαίνει σε τροποποιήσεις του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, σε ποσοστό έως 10% του συνολικού προϋπολογισμού, χωρίς πρότερη έγκριση του ΥΠΑΑΝ.
      • 7Πλέον προβλέπεται η δημοσίευση σε ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης των στοιχείων που σχετίζονται με τη ροή υλοποίησης των επενδύσεων και συγκεκριμένα των ημερομηνιών υπαγωγής, αιτήσεων και πραγματοποιήσεις ελέγχων, διενέργειας εκταμιεύσεων και ολοκλήρωσης των επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια και η αξιοκρατίαστην υλοποίηση των έργων.
      • 8Θεσπίζονται αποκλειστικές προθεσμίες για τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Δείτε εδώ περισσότερα σχετικά με τον Νέο Επενδυτικό Νόμο (Ν. 3908/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου