Delta Consulting Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Σύσταση Ταμείου Εγγύησης για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις


Ταμείο Εγγύησης για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Υπογράφεται την 21/03/2012 στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η συμφωνία για τη σύστασηΤαμείου Εγγύησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από απόφαση της ΕΤΕπ και έχει στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας των τραπεζών.
Η λειτουργία του Ταμείου Εγγυήσεων αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας αλλά και πιστωτικής στενότητας που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα οι χιλιάδες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της διαδικασίας των συμβάσεων μεταξύ της ΕΤΕπ και των ελληνικών τραπεζών, που θα ακολουθήσουν μετά τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι χρονικοί και ποσοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί.
Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα συμπληρώσει αυτό το χρηματοδοτικό προϊόν με ένα νέο εγγυοδοτικό προϊόν ύψους €150 εκατ. προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από πόρους του ΕΣΠΑ. Το νέο εγγυοδοτικό προϊόν θα δοθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ και προβλέπεται να είναι διαθέσιμο στην αγορά έως το τέλος Απριλίου.
Το Ταμείο Εγγύησης για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις θα αποτελείται από πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους €500 εκατ., οι οποίοι με αντίστοιχη μόχλευση από την ΕΤΕπ σε σχέση 1:2, θα παρέχουν συνολική ρευστότητα τουλάχιστον €1 δις μέχρι το τέλος του έτους 2013.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους€600 εκατ. και μέχρι το τέλος του 2013 δάνεια ύψους €400 εκατ.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν δοθεί στην αγορά €1.440 δις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου