Delta Consulting Σύμβουλοι Ανάπτυξης

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Αλλαγές στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' oίκον»


Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' oίκον»
Ικανοποιητική κρίνεται η εξέλιξη του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' οίκον», από την πρώτη απόφαση υπαγωγής που έχει εκδοθεί τον Ιούλιο 2011 έως σήμερα, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και του γεγονότος ότι απευθύνεται σε νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα, το πλήθος των αιτήσεων στις Τράπεζες ανέρχεται σε 47.000, από τις οποίες περίπου οι μισές έλαβαν προέγκριση δανείου, ενώ για άνω των 10.000 εξ αυτών, συνολικού προϋπολογισμού €95 εκατ., έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Επίσης, αναφορικά με τις εκταμιεύσεις, 4.400 αιτήσεις έχουν λάβει προκαταβολή δανείου ενώ 1.800 ολική εκταμίευση.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης και ανανέωσης του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' oίκον», το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε αλλαγές του προγράμματος, κατόπιν διαπίστωσης της ανάγκης περαιτέρω στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, διευκόλυνσης των πολιτών για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», παροχής μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά, και άρσης περιορισμών κατόπιν αποτύπωσης των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων από τις έως σήμερα πραγματοποιηθείσες επιθεωρήσεις.
Οι αλλαγές του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' oίκον» είναι:
    • 1Δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας κινήτρων που αφορά ωφελούμενους των οποίων το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000€ ή το οικογενειακό τις 20.000€, μεεπιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού.
    • 2Άρση των περιορισμών σχετικά με α) κτήρια πριν το 1990, β) κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, και γ) μία αίτηση ανά πολίτη.
    • 3Δυνατότητα να μπουν και κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια.
    • 4Δυνατότητα για 5/6ετές δάνειο, αντί για 4ετες προκειμένου να αυξηθεί η εγκρισιμότητα δανείων.
    • 5Αύξηση της προκαταβολής από 30% σε 40% του Π/Υ της κάθε αίτησης.
    • 6Πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250€ (χωρίς ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800€ (χωρίς ΦΠΑ) για πολυκατοικία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου